Новини Заедно за здраве

Заедно за повече здраве излезе с призив към политическите сили

/ Заедно за здраве /

Партньорите в инициативата „Заедно за повече здраве“ (Български лекарски съюз, Български фармацевтичен съюз и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България) изпратиха призив за надпартиен консенсус за ускорено развитие на здравеопазването до политическите сили с най-голям шанс да влязат в следващия парламент, според прогнозите на социологическите агенции.

 

В писмото се казва:

 

Уважаеми дами и господа,

Уважаеми кандидати за народни представители,

 

През последното десетилетие България бележи сериозен напредък в развитието на здравеопазването, но все още изостава от страните в Западна Европа. Време е да се говори не за реформи, а за ускорено развитие на системата. Доказателство за тази необходимост е пандемията от COVID-19, която през изминалата една година показа, че не може да има силна държава и успешна икономика без добро здравеопазване.

 

Продължителността на живота у нас се е увеличила, но българите все още живеят 7 години по-малко в сравнение с гражданите на петте най-големи държави в ЕС. Със сегашните темпове на развитие на здравеопазването ще са ни нужни 38 години, за да догоним средната продължителност на живота в тези страни (82 години).

 

Страната ни изостава и по отношение на предотвратима смъртност - в България тя е близо 3 пъти по-висока. Смъртността от сърдечно-съдови заболявания в страната ни намалява, но все още е два до три пъти по-висока спрямо петте най-големи държави в ЕС. Със сегашните темпове на развитие на здравеопазването на България ще й отнеме повече от 50 години, за да ги догони по отношение на предотвратимата смъртност от исхемична болест на сърцето и мозъчно-съдови заболявания.

 

Затова ние, партньорите в инициативата „Заедно за повече здраве“ - Българският лекарски съюз (БЛС), Българският фармацевтичен съюз (БФС) и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), Ви призоваваме, въпреки политическите си различия, да се обедините и да постигнете надпартиен консенсус за ускорено развитие на здравеопазването.

 

Основни политики, около които следва да се обединят партиите в следващия парламент, са:

 

∙       Ускореното развитие на здравната система може да доведе до догонване на европейските здравни показатели в рамките на следващите 10 години.

∙       През следващите 5 години България трябва да догони ЕС по отношение на публичните инвестиции за здраве и те да се увеличат от 4.2% на 8% от БВП, или от 6 млрд. до 10 млрд. лв.

∙       Нарастването на инвестициите в здравеопазване трябва да бъде съпроводено от повишаване на тяхната възвращаемост чрез ефективно използване и ускорена дигитализация, измерена чрез подобрени здравни резултати за обществото и засилено икономическо развитие на страната.

∙       Нужно е запазване, надграждане и оптимизация на здравноосигурителния модел с доброволни здравни фондове, които да дофинансират системата.

∙       Нужна е държавна политика в областта на професионалното развитие и финансова удовлетвореност на здравните кадри по региони.

 

НУЖЕН Е НАДПАРТИЕН КОНСЕНСУС ЗА УСКОРЕНО РАЗВИТИЕ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО!

 

Убедени сме, че само с обединени усилия и конструктивен диалог можем да ускорим и подобрим развитието на здравеопазването в България!

 

С уважение :

Д-р Иван Маджаров

Председател на УС на Български лекарски съюз

Проф. Асена Сербезова

Председател на  УС на Български фармацевтичен съюз

Деян Денев

Изпълнителен директор на АНФПБ