Новини Заедно за здраве

Осигуряване на нови възможности за подобряване на здравето на пациентите

/ Заедно за здраве /

Крис Уокър е председател на работната група за дигитализирано здравеопазване на EFPIA и вицепрезидент, ръководител на регулаторните въпроси в Amgen за ELMAC (Европа, Латинска Америка, Близкия изток, Африка и Канада).

 

В здравеопазването данните може да идват от множество източници и могат да бъдат събирани както от здравни специалисти, така и от пациенти, но дигиталната технология може да ни помогне да събираме и оценяваме наличните данни, независимо откъде идват и къде се съхраняват, в съответствие с приложимите правила на GDPR и други закони според конкретната ситуация. След това тези данни могат да се използват за натрупване на повече знания, които да ускорят откриването, разработването, и разпространението на по-добри лекарства и подобряване на грижите за пациентите, за да се обслужват по-добре нуждите им.

Технологията може да свързва данни, съхранявани на множество места. Точно както можем да използваме интернет, за да получаваме отговори на въпроси като обработваме данни от всички налични източници, можем да използваме технологията, за да оценим всички налични данни за едно заболяване, да подобрим разбирането си за него и да проектираме нови начини за намеса и прекъсване на прогресията му. Дигиталните технологии могат също да ни позволят да предвидим кой е изложен на риск от заболяване и да се намесим, за да предотвратим възникването на това заболяване. Той също така може да даде възможност на персонализираната медицина да предоставя здравни грижи, съобразени с конкретните нужди на пациента. В много случаи един от най-ефективните начини за вникване в детайлите на заболяването и състоянието на пациента може да дойде от самият пациент. Като създатели на лекарства, ние трябва да разберем какво всъщност представлява животът с болестта, какви симптоми и причини се опитваме да лекуваме и трябва да проектираме клиничните проучвания, които провеждаме по начин, който ги приспособява към живота на пациента. Технологията може да улесни това, като позволява по-активно наблюдение на пациента в ежедневния му живот, което често води до по-малко посещения в здравни заведения, необходими за събиране на тези данни. Много от взаимодействията ни с лекарите сега са по телефона или онлайн, а с COVID „телемедицината“ стана обичайна практика в много страни, благодарение на дигиталните технологии.

Компаниите, които произвеждат лекарства, искат да гарантират, че техните продукти са с най-високо качество и следователно следят качеството им през целия производствен процес. Много от тези проверки вече могат да бъдат автоматизирани и данните да се събират и анализират, за да се видят тенденциите, преди да възникнат проблеми. Когато пазаруваме онлайн очакваме всяка пратка да бъде доставена бързо и точно. По същия начин, както всяка съвременна верига за доставки, компаниите, които произвеждат лекарства, искат да отговорят на нуждите на своите клиенти и да осигурят бърз достъп до своите лекарства. С интегрирана система за данни можем да наблюдаваме и прогнозираме къде наличностите на лекарства намаляват и след това да проследяваме доставката на лекарството от склада чак до аптеката или пациента.

След като пациентът има достъп до своето лекарство, ние искаме той да има нужната помощ, за да приема лекарството си правилно и да извлече максимална полза от него. Технологията може да предостави на пациента навременна информация за неговото лекарство и как да го приема; чрез нея на пациентите може да бъде напомняно да приемат лекарството си; технологията може да предложи и по-широка подкрепа, като например да им помогне да водят запис за това как реагират на лечението или да съобщават за всякакви странични ефекти и дори да споделят тази информация на живо с лекаря си, за да могат да им бъдат предложени промени в терапията. Тези данни са ценни и за правителствата и здравноосигурителните фондове, които заплащат лекарства с публични средства, защото за тях е нужно потвърждение, че лекарството е ефективно за конкретния пациент, лечението с него носи ползи и следователно трябва да продължи да бъде прилагано и заплащано с публични средства.

Пациентите очакват да разработим по-добри лекарства за лечение и контрол на техните заболявания. Чрез използването на дигитални технологии можем да използваме по най-добрия начин наличните знания и данни, за да стимулираме иновациите и да предоставим нови подходи за осигуряване на най-добрите лекарства и здравни грижи на пациентите.

 

Научете повече тук. (link към EFPIA сайт, без превод)