Новини Заедно за здраве

Втората национална кръгла маса „Заедно за повече здраве“ излезе с отворено писмо до институциите

/ Заедно за здраве /

На 22.10.2020 г. в зала 6 на НДК се проведе Втората национална кръгла маса „Заедно за повече здраве“, организирана от инициативата „Заедно за повече здраве“, в която участват Българският лекарски съюз (БЛС), Българският фармацевтичен съюз (БФС) и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).

В кръглата маса участваха проф. Петко Салчев, управител на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/, както и д-р Валентин Павлов, зам. - председател на Български зъболекарски съюз /БЗС/, д-р Евгени Тасовски, изпълнителен директор на Българската генерична фармацевтична асоциация /БГФАРМА/, Оля Василева, изпълнителен директор на Българската асоциация на търговците на едро с лекарства /БАТЕЛ/, представители на пациентските организациии, на болниците, на специалистите по здравни грижи.

В Отворено писмо, подписано в края на форума, представителите на съсловните, пациентските и браншовите организации се обединиха в обща позиция за финасирането на здравната система. В него те заявяват:

„Като приветстваме готовността на правителството да осигури допълнително финансово обезпечаване на здравната система през 2021-та с 460 млн. лв. смятаме, че е необходимо тези средства да бъдат насочени към Националната здравноосигурителна каса и разпределени оптимално целесъобразно по бюджетни пера, за да бъдат гарантирани неотложните разходи за справяне с пандемията и осигуряване на здравното обслужване на българските граждани“.

Друго предложение към правителството и ресорните комисии в парламента е допълнителните средства за здравеопазване през следващата година да бъдат осигурени като 10% от средствата, постъпили в държавния бюджет от акцизите върху тютюневите изделия, спиртните напитки и горивата да се използват за финансиране на бюджетни пера в НЗОК. Тези средства да бъдат разходвани за ограничаване, промоция, превенция и лечение на заболяванията, свързани с употребата на тютюневи изделия, злоупотребата с алкохол и ефектите от горивата, които също са свързани с влошаване на общото здравно състояние на обществото.

Документът бе подписан от представителите на БЛС, БФС, ARPharM, както и от Националната пациентска организация, Конфедерация за защита на здравето, Националното сдружение на частните болници, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, Българската Генерична Фармацевтична Асоциация и Българската асоциация на търговците на едро с лекарства.

Отвореното писмо е адресирано до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, министъра на финансите Кирил Ананиев, председателя на Комисията по по здравеопазване към 44-то Народно събрание д-р Даниела Дариткова,

председателя на Комисията по бюджет и финанси към 44-то НС Менда Стоянова, председателя на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева и проф. Петко Салчев, управител на НЗОК.

По време на форума бе обсъдена възможността за допълнителен финансов ресурс за здравеопазване през 2021 г. в контекста на предстоящите предизвикателства, свързани с пандемията, очакванията на българското общество за развитието на здравеопазването и осигуряването на допълнителни средства за устойчивото финансиране на системата. Споделени бяха очакванията на организациите в сферата на здравеопазването за увеличено търсене на медицински услуги и лекарствена терапия през 2021 г. в резултат на забавянето или отлагането на посещения при лекар през 2020 г. и опасенията им, че предвидените в проекта за Закон за бюджета на НЗОК за 2021 г. средства няма да бъдат достатъчни.