Новини Заедно за здраве

Подкаст „Здраве. Наука. Иновации.“ ще представя революционните открития в медицината

/ Заедно за здраве /

Българското национално радио започва реализацията на подкаст, посветен на откритията в медицината - "Здраве. Наука. Иновации". Той ще се осъществява с финансовата подкрепа на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

В поредица от епизоди здравният журналист Гергана Хрисчева ще разкаже за революционните открития в медицината, които ще подобрят живота на пациентите през следващите 5 години. Медията ще среща слушателите си с най-добрите специалисти, които ще разказват за постиженията в различните терапевтични области, в които се очаква да се постигне най-съществен прогрес. Експерти ще разкриват и как точно учените достигат до големите открития и защо е важно до хората да достигат най-новите медикаменти и терапии, включително и за болестта на деня - Covid-19.

Гост на първия епизод е председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Той посочва, че пандемията от Covid-19 дава бурен тласък за използването на технологиите в здравеопазването, като различни електронни услуги в медицината. Това най-вече е възможността за получаването на електронна рецепта и електронно направление за PCR-тест.

В разговора с д-р Маджаров бяха засегнати и темите:

· Как трябва да се прилагат иновациите в нашата медицина

· За новостите в терапията с лекарства

· За роботизираната хирургия и радиохирургията

· За новите моменти в лабораторните и апаратни изследвания

· Кои са модерните терапии през последните 10 години, променили съществено качеството на живот на хиляди българи 

 

Чуйте разговора с него през сайта на БНР – ТУК.

Или в Spotify – ТУК.